22 July, 2012

Tingkat Trafik Blog Tukar Title Tags Sekarang



Kali ini, saya ingin memberi tips untuk mendapatkan trafik lebih daripada search engine. Tips ini adalah antara tips yang dilakukan oleh pro-pro blogger yang tahu tentang "SEO optimization".

Sebelum itu, anda harus tahu, Blogger selalunya akan memaparkan nama blog anda terlebih dahulu dan bukannya title post entri yang anda publishkan. Hal ini menyebabkan, search engine seperti Google atau Yahoo! akan crawl nama blog anda terlebih dahulu dan bukannya title post entri yang anda publishkan.

Mungkin anda tidak nampak lagi apakah signifikannya hal ini. Saya bagi satu situasi.

Anda telah buat satu post entri di blog anda bertajuk "Cara-cara blogging berkesan". Pada masa yang sama, Busuk ingin search di Google tentang "Cara-cara blogging berkesan". Oleh kerana carian Busuk adalah unik ataupun tersendiri, Google akan crawl setiap web atau blog yang mempunyai title "Cara-cara blogging berkesan". Oleh sebab blog anda tidak menukarkan title tag, Google hanya akan crawl nama blog anda dan bukannya post entri anda. Di sini, anda telah kehilangan readers untuk post entri "Cara-cara blogging berkesan".

Ikut langkah-langkah mudah ini.

Langkah 1
Dashboard > Template > Edit HTML > Expand widget

Langkah 2
cari kod ini <title><data:blog.pageTitle/></title>

Langkah 3
<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'>
   <title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
   <title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>
 
WARNA MERAH nama blog korang
WARNA HIJAU  nama posting korang


kalau tak nak tunjuk nama blog boleh delete je WARNA MERAH tu.

confirm esok trafik melambak2.. hehe!




1 comment:

  1. selain pentingnya title tag dalam menjana traffik dari SEO, pentingnya juga isi dalam setiap entri kita, kalau isi entri kita mantap ada isi yang reader ingin kan tak mustahil suatu hari nanti tanpa search engine reader tu mungkin singgah ke blog kita lgi, btw nice sharing.

    ReplyDelete

What do you think about this?