20 July, 2011

Buka 'New Tab' Guna Widget

Bagi aku, tutorial ni penting sebab tak adalah orang yang tengah duduk syok-syok baca blog korang, bila die click je link yang korang letak kat entry korang tu, terus pergi kat page lain. Dah rugi kan. Lain la pengunjung korang tu rajin untuk pergi balik ke blog korang, tunggu loading lagi dengan line ineternet yang macam harem tu kan..hoho

Lagipun, ini memudahkan pengunjung blog korang..tak payah nak right-right click untuk bukak sesuatu link tu kan? Macam mana caranya? Mudah saja.

Step 1: Copy code bawah ni.

<!-- code for turning all non-blog links to new page links -->
<script type="text/javascript" language="javascript">
var arr = document.getElementsByTagName("a"); //get all links in the page
for(var i = 0; i < arr.length; i++)
{
if(arr[i].href.indexOf("Your URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
&& arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
arr[i].target = "_blank";
}
</script>


Step 2:  Pergi ke dashboard --> design --> add a gadget --> add html --> paste code

Step 3: Korang kena alihkan widget HTML/JavaScript tu, letakkan bawah blog post macam dalam gambar bawah ni.



Done! boleh la save dan try.


Selamat Mencuba.  ^__^

1 comment:

What do you think about this?