20 July, 2011

Latar Belakang Komen Admin


Tutorial kali ni adalah cara untuk menukar background komen untuk Admin. Seperti yg korang tau, background commentators semua sama sampaikan tak tahu yang mana satu komen reply Admin atau komen pengunjung blog. Salah satu cara nak selesaikan masalah ni adalah dengan menukar background komen korang sebagai Admin blog. Barulah orang kenal yang mana intan, yang mana permata..kehkeh.


1. Ok, mula2 login ke blogger.com

2. Klik 'Design' >> Klik 'Edit HTML'

3. Backup template korang dulu.. Klik 'Download Full Template'.

4. Tick 'Expand Widget Template'

5. Cari kod

]]></b:skin>

& tampal kod kat bawah di atas kod ]]></b:skin>

.comment-admin { clear: both; margin: 10px 0 14px 0; padding: 10px; width: 400px; background: #eee; color:#000; }


6. Cari kod yang hampir sama cam kat bawah:

<dd class='comment-body'> <b:if cond='data:comment.isDeleted'> <span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span> <b:else/> <p><data:comment.body/></p> </b:if> </dd> <dd class='comment-footer'> <span class='comment-timestamp'> <a expr:href='data:comment.url' title='comment permalink'> <data:comment.timestamp/></a> <b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/> </span> </dd>


*Kod mungkin berlainan mengikut template korang. Kod di atas adalah daripada Minima Template.

7. Tampal kod

<b:if cond='data:comment.author == data:post.author'> <dd class='comment-admin'> <p><data:comment.body/></p> </dd> <b:else/>

sebelum kod No.6 & tampal juga kod

</b:if>

selepas kod No.6



Contoh kod yang dah siap tampal cam kat bawah:

<b:if cond='data:comment.author == data:post.author'> <dd class='comment-admin'> <p><data:comment.body/></p> </dd> <b:else/> <dd class='comment-body'> <b:if cond='data:comment.isDeleted'> <span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span> <b:else/> <p><data:comment.body/></p> </b:if> </dd> <dd class='comment-footer'> <span class='comment-timestamp'> <a expr:href='data:comment.url' title='comment permalink'> <data:comment.timestamp/></a> <b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/> </span> </dd> </b:if>


8. Klik 'Save Template'. Dah pun siap..

*Korang boleh menukar warna background komen untuk Admin dalam kod No.5, bahagian 'background'. #eee boleh ditukar dengan warna apa sahaja yang korang nak...Sekian.

No comments:

Post a Comment

What do you think about this?