21 October, 2012

Graduate Employability Management Scheme

Alhamdulillah,

Sekarang dah masuk hari ketujuh aku di Suria Cherating Beach Resort.Suasana memang cantik dan menyamankan. Layanan daripada staf resort jugak sangat mesra dan baik. Aku ada lagi 2 bulan kat sini. Semestinya saat-saat indah macam ni tak akan aku lupakan sepanjang hidup.

Graduate Employability Management Scheme (GEMS) ni merupakan satu inisiatif kerajaan untuk melengkapkan para graduan tempatan dengan ilmu dan kemahiran dalam kemahiran eksekutif. Sehubungan itu, program GEMS ni ada menyediakan beberapa modul eksekutif.

Antara nya:
  1. Building and Achieving Self- Efficacy
  2. Project and Event Management
  3. Effective Business Writing
Ok, setiap modul ambil masa dalam 3-4 hari. Masa singkat dan terlalu byk input yang diberikan. Setiap modul memerlukan aku untuk buat aktiviti / projek dan perlu dihantar untuk penilaian. Bayangkan, kertas cadangan untuk projek aku kene buat dalam dalam masa semalaman? Memang tak tidur la jawabnya,

Haha.

Itu lah cabarannya, dan aku suka. Selain dari itu, setiap minggu, para peserta GEMS diberikan projek berkumpulan dan diberi bajet untuk melaksanakan projek tersebut. Perghh, mantoppps..

Ok, lupakan modul eksekutif ni. Suria Resort Cherating ni kira-kira 10km dari bandar Kemaman atau sejam perjalanan dari Kuantan. Aku dapat bilik seaview. Kalau rajin boleh la pergi tengok kat website dia.

*nak upload gambar pun takde masa ni. hehehe...

  • bilik aircond
  • flat screen tv 18 inch (kecik je)
  • astro
  • frigde, heater
  • water heater (bath)
  • room keeping everyday (best gile kalau kat rumah ade servis ni)
  • baju aku basuh dobi jer.. adeh laaaa
 apa pun, doakan aku ye, semoga mencapai matlamat dan tujuan hidup. kalau rajin nanti aku akan update dengan gambar-gambar sekali.

wasalam.

6 comments:

  1. huyooo, baca2 pon dah pening. tak paham...lallala

    ReplyDelete
  2. Duk setahun pun tak pe kalau duk Suria beach resort...he....he...
    Macamana hang boleh terjebak dgn GEM eh Abiwan!

    ReplyDelete
  3. haha kak okje.. pernah koin ke? wa apply la nk masuk sini.. huhuhu untung lah lepas

    ReplyDelete
  4. Tulah macam pernah dengar jugak .... bukan Green eh.... masa OKje keje dulu ada budak government mcm ala-ala traininglah tapi panggil green....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, dulu panggil GREEN .. skarang tukar GEMS ..

      Delete
  5. Emmm patutlah..... pas ni gi GLC companylah .....hu..hu....

    ReplyDelete

What do you think about this?